RÚVZ prijal opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia hepatitídy

15.10.2008 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 15. októbra (TASR) – Z obce Lomnička v Staroľubovnianskom okrese hospitalizovali dnes do 15. h 168 detí s príznakmi žltačky. TASR informovala vedúca hygienička Úradu regionálneho zdravotníctva v Starej ...
V súvislosti s epidémiou vírusovej hepatitídy typu A (VHA) prijal dnes RÚVZ niekoľko opatrení, ktoré by mali zabrániť šíreniu nákazy a zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre pacientov. V nemocniciach v Poprade a v Prešove uskutočnili v priebehu dňa reprofilizáciu lôžok, aby mohli zdravotnícke zariadenia prijímať pacientov postihnutých vírusovým ochorením. V obci Lomnička, kde evidujú najviac ochorení, od 16. h zriadili ambulanciu na poskytovanie LSPP. Ambulancia bude personálne posilnená o pediatra a zdravotnú sestru.
Z dôvodu zamedzenia šíreniu nákazy platí od dnešného dňa zákaz návštev na lôžkových oddeleniach nemocníc v Starej Ľubovni, Poprade a Prešove, kde sú hospitalizovaní pacienti z Lomničky. RÚVZ vydal rozhodnutia o prijatí protiepidemiologických opatrení pre rodiny chorých a pre ošetrujúcich lekárov. V ľubovnianskej nemocnici vyčlenili priestory na čakanie infekčne chorých pacientov a nariadili zvýšenú frekvenciu dezinfekcie miestností. Mestám Podolínec, Stará Ľubovňa a ostatným obciam s rómskymi osadami – Lomnička, Kolačkov, Jakubany, Ľubotín, Čirč, Šarišské Jastrabie, Kyjov bol vydaný zákaz hromadných podujatí a nariadenie dezinfekcie vnútorných priestorov, do ktorých má prístup verejnosť.
V obci Lomnička nezaznamenali epidémiu VHA minimálne 27 rokov, aj z tohto dôvodu uvažuje RÚVZ o plošnom očkovaní detí do 15 rokov, ktoré doteraz neboli zaočkované. Ide predovšetkým o Podolínec, Lomničku a ďalšie obce okresu Stará Ľubovňa, kde sa nachádzajú rómske osady.
 

Vyberte región